Vědecká studie hrou – Petr Tureček (PŘF UK) a Daniel Krejčí (parametrický designér)

Jak funguje vynalézání a jak lidé pracují s poznatky předchozích generací? Proč evoluce není uchopitelná jednoduchými matematickými vzorci a jak se od sebe liší přístup k vývoji praktických, nebo estetických předmětů?

Evoluční biolog Petr Tureček na tyto a další otázky v žádné z prací jeho předchůdců uspokojivé odpovědi nenašel. Nezbývá mu tedy nic jiného, než si vyhrnout rukávy a pustit se do vlastního bádání

S pomocí parametrického designéra Daniela Krejčího tak vytvořili experiment, ve kterém nepůjde jen o sběr dat, ale také o pořádnou porci zábavy. Účastníci dostanou zadání vytvořit předmět, který v některém zadaném parametru předčí jeho dva nejúspěšnější předchůdce. Poměří si tak své síly a výsledek si poté odnesou domů.A kde jinde hledat dostatek kreativních lidí všech věkových a zájmových skupin, než na Festivalu Maker Faire? Experiment odstartuje 10. 6. 2023 v Praze a poté se spolu s festivalem vydá i do dalších českých měst.

Přednáška byla zaznamenána na setkání Meet the Makers 16, které proběhlo 10. května 2023. Akci jsme uspořádali ve spolupráci s iniciativou Make More. Petrovi a Danielovi děkujeme za jejich čas a sdělené zkušenosti.

Nechcete zmeškat další setkání makerů? Sledujte náš program a přihlaste se k odběru newsletteru.

Přihlaste se k newsletteru! Každý měsíc informujeme o novinkách z naší dílny a zveme na akce, kde se můžeme setkat.

Vyvíjíme komplexní hardware řešení

Hledáte partnera pro váš projekt? Rádi jej s vámi zkonzultujeme a provedeme vás celým procesem výroby od prvního náčrtu až k finálnímu výtisku.