PrusaLab souhrn 2023: Za kulisy neuvěřitelných projektů

Loňský rok byl pro nás doslova kaleidoskopem různorodých projektů, od komerčních zakázek, přes velké umělecké instalace, akcelerační program pro startupy a další vzdělávací aktivity, až po několik dobročinných projektů.

Podívejte se, co jsme v loňském roce vytvořili a proč v PrusaLabu nikdy není nuda.

Vzdělávací aktivity a mentoring

patří k nejdůležitějším oblastem, kterými se zabýváme. V rámci našeho programu pro rozvoj hardwarových startupů – PrusaLab hardware akcelerátoru – jsme se věnovali (a stále věnujeme) projektu vítěze minulého kola. Na jeho představení se můžete těšit letos, ale až po úplném doladění prototypu.

Na pražském a brněnském festivalu Maker Faire si náš akcelerační program mohl krátkou a zábavnou formou vyzkoušet každý, koho zajímalo, jak by mu tento proces mohl být nápomocný. Akcelerátor nanečisto měl především bavit a inspirovat, účastníci ale dostali reálnou zpětnou vazbu na své nápady a jejich komerční potenciál.

Realizovat projekty jsme pomáhali i našim členům, kterým je například propagátor robotické malby – Jakub Tajovský

Celkem třikrát jsme také uspořádali setkání Meet the Makers, tedy večera plného zajímavých hostů z oblastí technologických startupů, umění, ale i vědy, výzkumu a vzdělávání.

Na našich workshopech pro veřejnost nezůstalo jen u 3D tisku, ale přiblížili jsme základy celého prototypovacího procesu.

A vzdělávat jsme pomáhali i naše kolegy v rámci dvou interních workshopů základů robotiky, při kterém si sestavili a naprogramovali robota na malování velikonočních vajíček.

Umění nás baví

a náročné projekty nás rozvíjejí. Vytvořili jsme několik uměleckých instalací, které nejen okouzlují, ale také dokazují, že technologie může být krásná. 

Jedním takovým příkladem byla instalace Nexus, která měla svou premiéru na Signal Festivalu. Šlo o vítěze společné výzvy Signal Calling, kterou jsme již poněkolikáté uspořádali s programovou radou festivalu. 

Historicky prvním vítězem této výzvy byla v roce 2019 kinetická socha Reflexe. Od své premiéry na Signalu se představila už na několika dalších akcích a tentokrát to byl švýcarský multižánrový festival Zauberpark am Flughafen Zürich

Třetím velmi zajímavým projektem se stala výroba kymatické instalace pro společnost Orlen Unipetrol, která zarezonovala jejich zónou na karlovarském filmovém festivalu KVIFF a poté ještě na hudebním festivalu Colours of Ostrava

Vyrobit se dá ledacos

a naše, už tak docela pestré, zakázkové portfolio je zase o něco barevnější. Pomohli jsme tisknout segmenty modulárního designového nábytku Ruderal, vyrobili jsme kostru žirafy v životní velikosti, repliku vesmírné sondy, speciální pomůcku pro nácvik oční chirurgie, pamětní pohár pro fotbalistu Petera Olayinku, silikonovou formu pro odlévání obřích „kostek“ ledu k chlazení sudů s pivem a mnohé další zajímavosti.

Dávat zpátky

je stěžejní hodnotou PrusaLabu i celé skupiny firem Josefa Průši. Kromě sdílení know-how s komunitou makerů se věnujeme i pomoci zdravotně znevýhodněným lidem (a nově už i zvířatům). Těžce pohybově hendikepovanému chlapci jsme splnili přání vlastnit a používat 3D tiskárnu, zraněnou nohu zlatého retrívra Jeffa zpevnila na míru vyrobená ortéza a k několika dětským knihám jsme na motivy jejich ilustrací vytvořili sadu haptických modelů pro nevidomé.

Při tomto ohlédnutí nás samotné trochu překvapilo, co všechno jsme v minulém roce stihli realizovat. Ani letos ale neplánujeme v tomto tempu příliš polevovat, takže se nezapomeňte přihlásit k odběru novinek a sledujte naše sociální sítě LinkedIn, Facebook, InstagramYouTube, aby vám neunikl nějaký zajímavý projekt, na kterém právě pracujeme.

Přihlaste se k newsletteru! Každý měsíc informujeme o novinkách z naší dílny a zveme na akce, kde se můžeme setkat.

Vyvíjíme komplexní hardware řešení

Hledáte partnera pro váš projekt? Rádi jej s vámi zkonzultujeme a provedeme vás celým procesem výroby od prvního náčrtu až k finálnímu výtisku.