Přepravní roboti a 3D tištěná sedla pro cyklisty. Josef Průša vybral nejslibnější projekty svého akcelerátoru

Praha, 13. července 2021 – Hi-tech dílna PrusaLab českého 3D tiskaře Josefa Průši formou akceleračního programu podpořila investicemi, mentoringem a technologickým zázemím dva projekty. Jsou jimi Vanilla Robotics, vyvíjející autonomní donáškové roboty, a cyklistická sedla vyráběná s využitím 3D tisku od nové cyklistické značky Posedla. Společným cílem je inovace hardwarových produktů, firmy zároveň vnímají akcelerátor jako cestu k dalším investicím.

Robotičtí kurýři míří do pražských ulic

Konkurovat logistice doručovacích služeb i velkých skladišť chce se svými autonomními roboty dvojice vývojářů Tomáš Krivda a Jan Sedláček. Jejich motorizovaná transportní plošina připomínající skateboard dokáže již nyní za asistence operátora doručit zásilku o hmotnosti až 20 kilogramů. Díky kombinaci zabudovaných senzorů a umělé inteligence je schopna detekovat objekty i osoby, a v reálném čase tak vytvářet mapu svého okolí. „Veliký důraz klademe na modularitu robota — k řídící jednotce lze připojit různé typy podvozku, které si zákazník zvolí na základě potřeby,” přibližuje Krivda. Kromě skladových prostorů je tedy vhodný i na provoz ve městě.

„Ve spolupráci s PrusaLabem jsme prošli mnoha iteracemi hardwaru, a mimo jiné plánujeme dokončit vývoj plně nezávislého navigačního systému. To by nám umožnilo během následujících let uvést na trh robotickou donáškovou platformu za zlomek stávajících cen,” uvádí Sedláček. Robotická flotila by se měla v první fázi zaměřit na tzv. last mile delivery, tedy transport zásilky ke koncovému zákazníkovi. Právě poslední krok v logistickém procesu totiž bývá pro doručovací služby nejnákladnější. Pražané by se měli s autonomně naváděnými kurýry v ulicích města setkat již v roce 2022.

První české cyklistické sedlo vyrobené na míru

Myšlenka cyklistického sedla na míru, kde ve vývoji a následné produkci hraje klíčovou roli 3D tisk, ale také pokročilé kompozitní materiály, se zrodila v hlavách „posedlých” cyklistů Martina Řípy a Jiřího Dužára. „Sedlo je jedním ze tří kontaktních bodů cyklisty s kolem, a to jak vám padne, má zásadní vliv na vaše zdraví, komfort a výkon. Každý člověk má unikátní fyziologii, přesto výběr sedla většinou probíhá metodou pokus-omyl, což není ideální,” vysvětluje Řípa s tím, že produkce bude umístěna kompletně v Česku. Firma tak reaguje na současný nedostatek kol a cyklistických komponentů vyráběných a importovaných z Asie.

„Při výrobě budeme kombinovat klasické výrobní postupy s parametrickým designem pomocí 3D tisku. Na základě individuálních parametrů, které cyklista zadá z pohodlí domova, docílíme přesné a správné ergonomie posedu,” dodává Dužár. Za první tři měsíce pobytu v akcelerátoru Posedla prošli několika fázemi prototypování od vstupních modelů až po testovací prototypy. „Díky akcelerátoru se nám podařilo konsolidovat tým klíčových spolupracovníků a dodavatelů, s jejichž pomocí chceme letos finalizovat plně funkční produkt, aby první sedla mohla putovat ke svým zákazníkům se začátkem sezóny 2022,“ popisuje cíle společnosti Dužár. „Klíčové bude jednání s dalším vhodným investorem, ale vývoj plánujeme financovat také z prodeje dalších produktů, které pomáhají pečovat o cyklistický posed. Na jaře jsme s přední českou aromaterapeutickou společností vyvinuli unikátní recepturu cyklistického chamois krému, který uvedeme na trh ještě letos,“ uzavírá plány Řípa.

PrusaLab oceněným zpřístupnil špičkové prototypovací technologie, a každý projekt dále podpořil počáteční investicí 450 tisíc korun na materiály a služby s vývojem spojené. Účastníci úzce spolupracují s experty na digitální fabrikaci a projektové řízení.

O podporu dílny se ucházelo celkem 92 projektů. „Výběrové řízení bylo vzhledem k počtu slibných přihlášek opravdu náročné. I proto jsme se rozhodli několik dalších nápadů podpořit jinou formou spolupráce,” doplňuje vedoucí PrusaLabu Ondřej Kašpárek. Dílna dále podpoří například formou uměleckého grantu projekt elektromagnetického zrcadla od výtvarníka Kryštofa Brůhy.

Fotografie:

https://bit.ly/AkceleratorFoto

Další informace:

https://prusalab.cz/akcelerator/

Přihlaste se k newsletteru! Každý měsíc informujeme o novinkách z naší dílny a zveme na akce, kde se můžeme setkat.

Vyvíjíme komplexní hardware řešení

Hledáte partnera pro váš projekt? Rádi jej s vámi zkonzultujeme a provedeme vás celým procesem výroby od prvního náčrtu až k finálnímu výtisku.