Mycelium v moderní architektuře – Viktória Žigmundová (Myceelab UMPRUM)

V rámci inspirativního večera Meet the Makers 18 představila Viktória ŽigmundováMyceelab, studentského projektu fungujícího pod záštitou UMPRUM, inovativní možnosti využití mycelia v architektuře. Myceelab, tvořený studenty architektury, se zaměřuje na experimentální průzkum mycelia jako udržitelného materiálu schopného snižovat emise CO2 ve stavebnictví, které představují zhruba 40 % globálních emisí.

Experimentální přístup k myceliu

Myceelab aplikuje umělecký pohled na mycelium a zkoumá jeho potenciál v kontextu nejen architektury, ale i designu. Tým pracuje na několika projektech, včetně kombinace mycelia a keramiky s využitím 3D tisku.

Udržitelnost ve stavebnictví

Viktória zdůraznila význam organických materiálů ve snižování dopadů stavebního průmyslu na životní prostředí. Myceelab se snaží najít cesty, jak mycelium může přispět k ekologičtější a udržitelnější budoucnosti stavebnictví.

Výzkum a aplikace

Mezi aktuální projekty patří vývoj myceliálních panelů a bloků, které mohou sloužit jako konstrukční prvky nebo izolační materiál v interiérech. Tyto projekty jsou prezentovány v akademickém prostředí a na mezinárodních fórech (ASCAAD v jordánském Ammánu), kde tým získal ocenění za svou inovační práci.

Budoucnost mycelia v architektuře

Viktoriin tým reflektuje na možnostech mycelia detoxikovat půdypodporovat biodiverzitu v postižených oblastech. Diskutuje se o biofóbii a potřebě přijmout přirozený rozklad jako součást našeho prostředí.

Tato přednáška nám otevřela nové perspektivy na možnosti využití mycelia nejen jako materiálu, ale i jako inspirace pro udržitelnější a zodpovědnější přístupy v architektuře a stavebnictví. Projekt Myceelab, vedený studenty UMPRUM, neusiluje o komerční úspěch v první řadě, spíše se soustředí na experimenty a výzkum v akademickém prostředí. Tímto způsobem studenti přispívají k průlomovým objevům, které mají potenciál změnit naše vnímání materiálů kolem nás.

Poslechněte si i záznamy dalších dvou hostů večera, tedy Davida Šohaje Minaříka a Matěje Rótha.

Přihlaste se k newsletteru! Každý měsíc informujeme o novinkách z naší dílny a zveme na akce, kde se můžeme setkat.

Vyvíjíme komplexní hardware řešení

Hledáte partnera pro váš projekt? Rádi jej s vámi zkonzultujeme a provedeme vás celým procesem výroby od prvního náčrtu až k finálnímu výtisku.