„Houbařit“ začínal v garáži – Matěj Róth (Mykilio)

Své podnikání zahájil s produkcí jedlých hub, ale brzy přesunul svůj zájem k alternativním využitím mycelia, včetně výroby biodegradabilních produktů a experimentů s ekologickým designem. Matěj Róth představil na setkání Meet the Makers 18 své zkušenosti s využitím mycelia a podělil se i o své začátky v „garážové“ firmě, včetně praktických postřehů a rad pro rozjezd podnikání.

Začátky podnikání

Původní zaměření na pěstování jedlých hub se ukázalo jako neúspěšné kvůli silné konkurenci ze zahraničí. Toto zjištění vedlo k přeorientování na vývoj produktů s vyšší přidanou hodnotou.

Experimenty a inovační přístup

Matěj popsal své pokusy s myceliem, včetně výroby ekologických rakvíbiodegradabilních uren. Své úsilí nyní směřuje k vývoji udržitelných materiálů, které by mohly najít uplatnění v mnoha odvětvích, od stavebnictví po design.

Spolupráce

Zdůraznil důležitost spolupráce s designovými studii a výzkumnými institucemi, jako je designové studio LLEV, s nimiž experimentuje na nových způsobech využití mycelia, včetně foukaného skla do myceliových forem. Tato spolupráce přináší nejen originální design výrobků, ale i rychlejší prototypovánínižší zátěž na přírodní zdroje.

Úspěchy a neúspěchy

V průběhu své kariéry se Matěj setkal s řadou výzev, včetně technických obtíží a financování. Jeho zkušenosti odrážejí typické problémy startupů, které se snaží prorazit s inovativními, ale náročnými technologiemi.

Matěj se představil jako třetí host večera Meet the Makers 18 po Davidovi Šohaji MinaříkoviViktórii Žigmundové. Neváhejte si poslechnout i jejich příspěvky.

Přihlaste se k newsletteru! Každý měsíc informujeme o novinkách z naší dílny a zveme na akce, kde se můžeme setkat.

Vyvíjíme komplexní hardware řešení

Hledáte partnera pro váš projekt? Rádi jej s vámi zkonzultujeme a provedeme vás celým procesem výroby od prvního náčrtu až k finálnímu výtisku.