PrusaLab akceleruje další hardwarové projekty

Praha, 7. července 2022 – Prototypová dílna 3D tiskaře Josefa Průši odstartovala druhý ročník akceleračního programu zaměřeného na vývoj inovativních produktů. Ze 75 přihlášených vybrala odborná porota tři mladé firmy, které získaly finanční podporu v hodnotě statisíců korun a od května 2022 úzce spolupracují s technologickými experty na rozvoji jejich řešení.

„Neobvyklé zaměření programu na fyzické produkty se opět prokázalo velkým lákadlem pro inovující firmy. Úspěch pilotního ročníku, který vyústil v patnáctimilionovou investici ze strany Prusa Research, potvrdil kapacitu akcelerátoru posunout nápad z nákresu až do fáze funkčního prototypu. Letošní výzva navíc kladla důraz na udržitelnost a mám velkou radost z toho, že každý z vybraných projektů to ve svém řešení promítá,” uvádí manažer PrusaLabu Ondřej Kašpárek.

Revoluci v chovu pastevního skotu si díky chytrým známkám slibuje studentský startup FlockLock. Podle spoluzakladatele Daniela Rychlého by řešení mělo sledovat polohu, aktivitu a zdravotní stav zvířat, a upozorňovat chovatele na případná rizika jako krádež, sníženou aktivitu nebo zaběhnutí. Součástí produktu pak bude i mobilní aplikace pro vzdálenou kontrolu chovu. „Koncept jsme si naostro ověřili už v rámci bakalářské práce. Cílem pro akcelerační program je proto vývoj prototypu vhodného k hromadnému testování na několika stádech,” dodává Rychlý.

Zaměřením na mikromobilitu oslovily porotu kolečkové brusle Last Miles. Ty se navlékají přímo na botu a složené se vejdou do běžného batohu. Mohou tak sloužit jako alternativa pro rychlou přepravu po městě či při cestování. Zájem o takové řešení si autoři už přitom ověřili. Projekt totiž při úspěšné crowdfundingové kampani vybral téměř dvojnásobek původního cíle. „Záměrem našeho pobytu v akcelerátoru je nyní dokončení vývoje finálního produktu a výroba 100 kusů, které doručíme prvním zákazníkům,” komentuje spoluzakladatel Tibor Kučera.

Trojici výherců uzavírá projekt Goboline s jejich novým technologickým řešením světelné projekce. Inovace spočívá v převedení standardního kruhového svícení projektorů na liniové. To může přinést veliké energetické a finanční úspory zejména ve průmyslových prostorách, které využívají světelnou projekci k podlahovému značení. „Celý systém je navíc propojený. Například řidiči vysokozdvižného vozíku dokáže podlahové značení interaktivně ukazovat, kam odvést náklad,” přibližuje fungování spoluzakladatel Matyáš Kavan. Goboline se v PrusaLabu zaměří na vývoj funkčního prototypu.

Fotografie:
https://drive.google.com/drive/folders/1A-SheEKz5wZwMedKQBx2xi7xJw3kvBJr?usp=sharing

Kontakt pro média:
Vojtěch Bartoš
+420 721 159 643
info@prusalab.cz

Více informací o programu včetně odkazů na jednotlivé projekty naleznete na https://www.prusalab.cz/akcelerator.

O PrusaLabu a hardwarovém akcelerátoru:
PrusaLab je prototypová dílna fungující pod křídly Josefa Průši a firmy Prusa Research od roku 2018. Soustředí se na 3D tisk, prototypování, vývoj a podporu inovativních projektů.

Absolventy prvního ročníku PrusaLab hardware akcelerátoru se v roce 2021 staly projekty Vanilla Robotics a Posedla. Do druhého ze startupů firma Prusa Research následně investovala 15 mil. korun.

Přihlaste se k newsletteru! Každý měsíc informujeme o novinkách z naší dílny a zveme na akce, kde se můžeme setkat.

Vyvíjíme komplexní hardware řešení

Hledáte partnera pro váš projekt? Rádi jej s vámi zkonzultujeme a provedeme vás celým procesem výroby od prvního náčrtu až k finálnímu výtisku.