Řešení pro chytré skleníky – Vratislav Beneš (FRAVEBOT)

Na 19. setkání Meet the Makers jsme měli příležitost přivítat dalšího inspirujícího hosta, který nás zasvětil do světa autonomních robotů a jejich aplikace ve skleníkovém zemědělství. Byl jím Vratislav Beneš, který stojí za vývojem autonomního robota určeného pro monitorování a predikci růstu plodin v moderních sklenících. Projekt FRAVEBOT kombinuje pokročilé technologie a znalostní systémy, které mohou zásadně ovlivnit způsob, jakým se pěstuje ovoce a zelenina v řízených prostředích.

Na začátku prezentace nás Vratislav provedl světem skleníkového zemědělství, kde se vše řídí podle přesných environmentálních parametrů. Robot, který představil, je navržen tak, aby v tomto pečlivě kontrolovaném prostředí monitoroval růst rostlin, identifikoval potenciální problémy a pomáhal agronomům předcházet škodám způsobeným škůdci nebo nemocemi.

Autonomní robot pro skleníky

FRAVEBOT je vybaven 32 kamerami a dalšími senzory, které dokáží sbírat obrovské množství dat o každé rostlině ve skleníku. Tyto údaje jsou klíčové pro včasnou detekci problémů, jako jsou škůdci nebo choroby, které se mohou během několika hodin rozšířit a zničit značnou část úrody. Díky robotovi lze tato rizika minimalizovat a zajistit, aby plodiny zůstaly zdravé a výnosné.

Predikce a optimalizace

Jedním z klíčových aspektů tohoto projektu je schopnost analyzovat data a předpovídat růstové vzorce rostlin. To umožňuje agronomům nejen rychle reagovat na problémy, ale také optimalizovat celý proces pěstování. Díky těmto technologiím je možné dosáhnout vyšších výnosů a lepší kvality produkce, což je klíčové pro udržitelnost a ekonomiku skleníkového zemědělství.

Výzvy a budoucnost

Přestože technologie pokročily, robotizace a digitalizace zemědělství stále narážejí na různé výzvy. Jednou z nich je integrace těchto technologií do každodenního provozu skleníků, kde se stále setkávají moderní stroje s tradičními způsoby práce. Jak Vratislav uvedl, jedním z nečekaných problémů bylo i to, že lidé často nechápou, jak s roboty správně (spolu)pracovat, což může vést ke zbytečným komplikacím.

Závěr

Prezentace autonomního robota pro skleníky byla fascinující ukázkou toho, jak mohou moderní technologie transformovat zemědělství. Tento projekt je důkazem, že i v tradičních oborech, jako je pěstování plodin, mohou inovace přinést zásadní změny.

Těšíme se na další setkání Meet the Makers a na další inspirativní příběhy a projekty.

Přihlaste se k newsletteru! Každý měsíc informujeme o novinkách z naší dílny a zveme na akce, kde se můžeme setkat.

Vyvíjíme komplexní hardware řešení

Hledáte partnera pro váš projekt? Rádi jej s vámi zkonzultujeme a provedeme vás celým procesem výroby od prvního náčrtu až k finálnímu výtisku.