Výroba sportovního vybavení hendikepovaného hráče boccia

Když nás oslovil zákazník, že by potřeboval vyrobit sportovní pomůcku pro svoji hendikepovanou dceru Aničku, neváhali jsme ani chvíli — i přesto, že jsme o sportu boccia slyšeli poprvé.

Boccia? Co to je?

Boccia je mezinárodně rozšířený sport pro lidi s těžkým postižením a od roku 1984 je zařazena mezi paralympijské disciplíny. S jistými úpravami se velmi podobá hře pétanque. Na začátku hry se na kurt umístí bílý míč — jack. Do jeho blízkosti se pak hráči snaží umístit co nejvíce svých míčů. Na rozdíl od pétanque se boccia hraje na rovném pevném povrchu a s lehčími koženými míči. Ty mohou být házeny, kouleny, kopány, či vypouštěny z rampy v závislosti na hendikepu hráče.

Potřeba Aničky

Podle stupně postižení jsou hráči rozděleni do čtyř kategorií. Anička je s ohledem na své onemocnění (spinální muskulární atrofii) zařazena do kategorie BC3, která ke hře používá několik speciálních pomůcek. Tou základní je speciální rampa. Zamířit rampu do správného směru a umístit na ni míč pomáhá asistent. Odehrát ho ale musí Anička sama. K tomu jako pomůcku používala ukazovátko, které držela v ústech, a pohybem vozíku vpřed spustila míč z rampy.

Původní řešení: ukazovátko umístěné v ústech

Naším úkolem pak bylo vymyslet a vytvořit systém uchycení tohoto ukazovátka k hlavě (tzv. head pointer). Pomůcka musí zohledňovat individuální požadavky hráče, které souvisí jak s jeho hendikepem, tak se způsobem hry. Head pointer musí být nejen lehký, ale také dostatečně pevný. Musí také umožnit snadné nastavení a manipulaci během přípravy spuštění míče. Tyto požadavky jsme si s Aničkou několikrát upřesnili (včetně praktických ukázek) v prostorech naší prototypové dílny.

Naše řešení

Navrhli jsme řešení složené ze tří částí – náhlavního nosiče, pojezdového vozíku se dvěma klouby a teleskopické tyče. Původní záměr využít cyklistickou přilbu jako náhlavní nosič se ukázal jako nevhodný. Anička neudrží hlavu bez opory ve vzpřímené poloze. Nabízelo se ale jiné, již existující řešení, které disponuje stavitelným mechanismem dobře fixujícím hlavu.

První prototyp sportovní pomůcky

Byl jím ochranný štít typu Š–P 28, ze kterého jsme odstranili hledí, a získali tak náhlavní nosič přizpůsobitelný pomocí gumy. Na tento nosič jsme umístili 3D vytištěný pojezdový vozík s klouby, které jsou zajistitelné pomocí aretačních šroubů a excentrických páček. K vozíku je připevněná 124 cm dlouhá teleskopická tyč. Tu jsme opatřili tištěnou patkou se závitem a každá další tyč, kterou by Anička chtěla použít místo ní, bude mít tuto patku také. Jejich výměna je tedy velmi snadná a rychlá.

Úchopový mechanismus umožňuje jednoduchou a rychlou výměnu tyčí

Na druhý konec tyče jsme pak umístili nástavec, který umožňuje spustit míč z rampy přes její bočnici. V průběhu hry je vše možné povolit, překonfigurovat a znovu zajistit v nové požadované poloze. Navržené řešení je lehké, nenáročné na údržbu a v případě poškození lze příslušný díl vytisknout znovu a vyměnit.

První prototyp mechanismu, kromě náhlavního nosiče, byl celý vyrobený z Prusament PLA. To je materiál sice poměrně tvrdý, může být ale také křehký. Na místa, kde by mohlo časem dojít k prasknutí jsme tedy použili Prusament PETG a na jeden tištěný čep náš nejodolnější Prusament PC Blend.

Prototypy sportovní pomůcky jsme s Aničkou průběžně testovali

Poté, co si Anička head pointer vyzkoušela, bylo třeba ještě udělat několik drobných úprav. Aby bylo vše přehlednější a lépe ovladatelné v průběhu hry, byly upraveny především délky, rozteče a barvy aretačních páček.

3D tisk pomůcek pro hendikepované

Tato zkušenost poukazuje na velký potenciál využití 3D tisku hendikepovanými lidmi. Ačkoliv by výroba protéz měla zůstat pod dohledem odborníků, 3D tisk jakýchkoliv jiných pomůcek, na které nejsou kladeny tak velké nároky, může mnoha lidem usnadnit život.

A to i v případě, že sami nevlastní 3D tiskárnu a neumí si nic vymodelovat. Na naší komunitní síti PrusaPrinters.org může zájemce prostřednictvím interaktivní mapy najít všechny tiskaře ve svém blízkém okolí, z nichž někteří nabízí i zakázkový 3D tisk. Je tedy možné se obrátit jak na ně, tak samozřejmě přímo na nás prostřednictvím poptávkového formuláře na našich webových stránkách.

Přihlaste se k newsletteru! Každý měsíc informujeme o novinkách z naší dílny a zveme na akce, kde se můžeme setkat.

Vyvíjíme komplexní hardware řešení

Hledáte partnera pro váš projekt? Rádi jej s vámi zkonzultujeme a provedeme vás celým procesem výroby od prvního náčrtu až k finálnímu výtisku.