Ochutnávka projektů největšího zemědělsky zaměřeného FabLabu – Luc Hanneuse (AgriLab)

Začátkem června jsme v PrusaLabu přivítali dalšího hosta naší série inspirativních networkingových setkání Meet the Makers. Tentokrát se k nám připojil Luc HanneuseAgriLabu ve Francii, aby se podělil o své fascinující projekty a inovace ve světě zemědělství. Lucova prezentace byla plná praktických ukázek prací členů AgriLabu. Pro ty, kteří se nemohli akce zúčastnit přinášíme záznam a shrnutí hlavních bodů jeho prezentace.

Do AgriLabu se vejde i traktor

Luc zahájil svou prezentaci představením AgriLabu, který se nachází v rozsáhlém univerzitním kampusu ve Francii. Velikost prostoru umožňuje práci na velkých projektech přímo uvnitř budovy, což zahrnuje i možnost vjet dovnitř velkým traktorem.

Precizní zemědělství a RTK GPS

Jedním z hlavních témat Lucovy prezentace bylo precizní zemědělství a využití RTK GPS s přesností na 1 cm. Tento systém je obvykle velmi nákladný, ale v AgriLabu učí farmáře, jak si mohou postavit vlastní anténu a využívat tuto technologii za zlomek ceny. Díky tomu mohou farmáři provádět velmi přesná měření, optimalizovat své zemědělské postupy a s tím spojené náklady.

Open-source a Fab Academy

Luc zdůraznil význam open-source inovací a sdílení znalostí. AgriLab je součástí globálního programu Fab Academy, který podporuje vzájemnou výuku a rychlou tvorbu nových projektů. V AgriLabu se setkávají lidé z různých koutů světa, aby spolupracovali na inovativních projektech, jako je například autonomní robot pro zemědělské účely, který vytvořil student bez předchozích znalostí elektroniky.

Od nápadu k realizaci

Jedním z nejsilnějších momentů Lucovy prezentace byla ukázka projektů, které v AgriLabu denně vznikají. Například autonomní zemědělský vozík, který dokáže rozpoznat lidi a unese až 100 kg, nebo systém automatického řízení traktoru vyrobený pomocí 3D tisku. Tyto projekty nejenže přitahují pozornost velkých průmyslových firem, ale také inspirují ostatní k tomu, aby se pustili do vlastních inovací.

Výzvy a financování

Na závěr se Luc podělil o výzvy spojené s financováním takového rozsáhlého projektu. AgriLab získává prostředky z různých zdrojů, včetně evropských dotací, podpory od zemědělských bank a univerzitních fondů. Rovněž nabízí soukromé služby a plánuje spuštění nového programu Agri Academy, který bude zaměřen na výuku a sdílení znalostí v oblasti zemědělství.

Luc nám ukázal, jak mohou inovace a technologie přispět k udržitelnějšímu a efektivnějšímu zemědělství. Jeho nadšení a ochota sdílet své znalosti jsou inspirací pro nás všechny. Těšíme se na další setkání v rámci Meet the Makers a na další inspirativní příběhy a projekty, které nás posunou vpřed.

Přihlaste se k newsletteru! Každý měsíc informujeme o novinkách z naší dílny a zveme na akce, kde se můžeme setkat.

Vyvíjíme komplexní hardware řešení

Hledáte partnera pro váš projekt? Rádi jej s vámi zkonzultujeme a provedeme vás celým procesem výroby od prvního náčrtu až k finálnímu výtisku.