Houby z městské farmy – Cyril Šup a Miroslav Jozífek (Amanita Urban Farm)

Na našem červnovém inspirativním a networkingovém večeru Meet the Makers 19 jsme měli tu čest přivítat druhé hosty – Cyrila ŠupaMiroslava JozífkaAmanita Urban Farm. Tito nadšení pěstitelé hub nás provedli fascinujícím světem městského pěstování a podělili se o své zkušenosti a nástin dalšího směřování jejich projektu.

Na úvod prezentace se Cyril Šup, se zázemím ve strojírenství a technologii, představil a představil i svého kolegu Miroslava Jozífka, který si v oblasti mykologie dělá doktorát na České zemědělské univerzitě v Praze. Oba pánové nás zasvětili do procesu pěstování hub od Petriho misky až po finální produkty.

Od mycelia po plodnice

Amanita Urban Farm, malá městská farma sídlící ve sklepě činžovního domu na Praze 3, se specializuje na pěstování jedlých a léčivých hub. Co dělá jejich přístup speciální, je fakt, že celý proces pěstování probíhá v jejich režii – od izolace mycelia až po plodnice. Jak uvedl Cyril Šup, používají například klasické pěstební stany, které se běžně využívají pro pěstování rostlin, a upravují je na sterilní laboratoře.

Technologie a DIY inovace

Jedním z klíčových momentů prezentace bylo představení jejich domácí laboratoře. Klasická zařízení, která by stála stovky tisíc korun, si v Amanita Urban Farm dokázali sami vyrobit za zlomek ceny. Například magnetická míchačka z PC větráků nebo vlastní flow box, tedy zařízení pro filtraci vzduchu. Tato DIY řešení jsou nejen finančně úsporná, ale také funkční a efektivní.

Budoucnost a výzvy

Diskuze se také stočila k výzvám a budoucnosti firmy. Amanita Urban Farm plánuje rozšíření svých prostor a hledá investory, aby mohli dál růst a zefektivnit své procesy. Cílem je posunout se od večerního hobby k plnohodnotnému podnikání, které bude udržitelné i z ekonomického hlediska.

Závěr

Prezentace Cyrila Šupa a Miroslava Jozífka z Amanita Urban Farm byla inspirativní ukázkou toho, jak lze kombinovat vášeň pro mykologii, technologické inovace a komunitní angažovanost. Jejich přístup k městskému farmaření a DIY inovacím je skutečně inspirující.

Přihlaste se k newsletteru! Každý měsíc informujeme o novinkách z naší dílny a zveme na akce, kde se můžeme setkat.

Vyvíjíme komplexní hardware řešení

Hledáte partnera pro váš projekt? Rádi jej s vámi zkonzultujeme a provedeme vás celým procesem výroby od prvního náčrtu až k finálnímu výtisku.