3D tisk a ruční výroba designových svíček – Anna Vodrážková (Knot Knot Candles)

Na Meet the Makers 20 Anna Vodrážková, zakladatelka Knot Knot Candles, ukázala, jak propojuje tradiční řemeslo s moderními technologiemi. Ruční práce má v její tvorbě stále nezastupitelnou roli, ale 3D tisk jí přináší nové možnosti a zjednodušuje některé fáze výroby.

Knot Knot Candles – Svíčky s příběhem

Knot Knot Candles je značka ručně vyráběných svíček s důrazem na originalitu a ekologii. Anna vytváří jedinečné kousky, často na zakázku, kde každý odráží osobní přání zákazníků. Pracuje s přírodními materiály, jako je sójový vosk, a dbá na udržitelnost.

Ruční práce a umělecká hodnota

Jedním z klíčových projektů je svíčka ve tvaru Masaryka, ručně vyrobená sochařkou Monikou Martykánovou. Tento kousek vznikl cíleně ručně, aby zachoval autenticitu a uměleckou hodnotu, kterou technologie nenahradí.

3D tisk jako inovace

Při spolupráci s Národním divadlem Anna využila 3D tisk pro vytváření svíček ve tvaru budovy divadla. Model připravil modelář Tomáš BabkaPrusaLabu a předloha byla vytištěna na SLA tiskárně Original Prusa SL1S, aby zachytili detaily architektury. Další prvky svíček navrhl designér Daniel González. 3D tisk umožnil vytvořit formy s vysokou přesností, které by ručně bylo obtížné dosáhnout.

Udržitelnost a personalizace

Anna používá udržitelné materiály, jako je sójový a kokosový vosk. Díky 3D tisku může snadno vytvářet opakovaně použitelné formy a rychle reagovat na zakázky, například svatební svíčky na míru. Technologie tak zjednodušuje proces výroby a umožňuje větší kreativní svobodu.

Závěr

Prezentace Anny Vodrážkové ukázala, že 3D tisk rozšiřuje možnosti tradičního řemesla, aniž by nahrazoval ruční práci. Propojení moderních technologií a tradičních postupů dává jejím svíčkám nejen krásu, ale i příběh.

Podívejte se na celý záznam z prezentace Anny Vodrážkové na Meet the Makers 20 a zjistěte, jak kombinuje řemeslo a inovace.

Přihlaste se k newsletteru! Každý měsíc informujeme o novinkách z naší dílny a zveme na akce, kde se můžeme setkat.

Vyvíjíme komplexní hardware řešení

Hledáte partnera pro váš projekt? Rádi jej s vámi zkonzultujeme a provedeme vás celým procesem výroby od prvního náčrtu až k finálnímu výtisku.