Ze sklepa do světa #4: Jak investoři rozhodují o budoucnosti startupů – Jaroslav Trojan a jeho zkušenosti z investičního fondu

Podcast Ze sklepa do světa přináší další zajímavou epizodu! Tentokrát se podíváme na startupy pohledem investora. Naším hostem je Jaroslav Trojan, zkušený investor z fondu N1 (dříve Nation 1), který se podílel na podpoře mnoha úspěšných projektů. Jak se rozhoduje, do kterých startupů investovat? Co přesně znamená venture kapitál a jakou roli hraje angel investor? Pojďme nahlédnout do světa financování inovativních firem a zjistit, co rozhoduje o jejich úspěchu.

Definice startupu: Růst a inovace

V úvodu podcastu Jaroslav Trojan objasňuje, co definuje startup. Startupy, které jeho fond podporuje, jsou rychle rostoucí technologické firmy s obrovským byznysovým potenciálem. Diskutuje o tom, co odlišuje startupy od tradičních firem a jakým tempem růstu musí projít, aby se staly atraktivními pro investory. Jaroslav se podělil o několik zajímavých příkladů firem, které se rychle transformovaly z malých projektů na významné hráče v oboru.

Venture kapitál: Jak to funguje?

V této části podcastu se ponoříme do světa venture kapitálu. Jaroslav vysvětluje, co to znamená být „venture kapitalistou“ a jakým způsobem funguje fond. Jeho tým nejen že investuje finanční prostředky, ale také poskytuje startupům klíčové know-how, strategii a kontakty. Jaroslav se také věnuje různým investičním fázím – od prvotních investic v řádech stovek tisíc eur až po pozdější fáze, kde startupy mohou získat milionové částky.

Příklady úspěchu

Jedním z příkladů úspěšného projektu, do kterého Jaroslav investoval, je Snuggs, evropský lídr ve výrobě menstruačního spodního prádla. Tato firma začínala jako malý startup a nyní se těší velkému úspěchu díky správnému načasování a efektivní podpoře investorů. Jaroslav zdůrazňuje, že správná investice může startupu výrazně pomoci nejen finančně, ale také tím, že otevře dveře k dalším možnostem růstu.

Hardwarové startupy: Specifické výzvy

Hardwarové startupy čelí specifickým výzvám, a právě o těchto problémech Jaroslav hovoří v další části rozhovoru. Vysvětluje, jak je důležité validovat poptávku po produktu dříve, než startup investuje do jeho masové výroby. Hardware je podle něj odvětvím, kde mohou investoři očekávat dlouhodobý zisk, pokud se podaří najít správné tržní příležitosti.

Spolupráce s PrusaLabem

V závěru Jaroslav rozebírá spolupráci s PrusaLabem, zejména v rámci PrusaLab hardware akcelerátoru, kde působí jako mentor. V této souvislosti oceňuje možnost spolupráce s týmem, který má zkušenosti s vývojem produktů a pomáhá startupům dovést jejich nápady do reálné podoby. Jaroslav také diskutuje o tom, jak startupy využívají 3D tisk k tvorbě prvních prototypů.

Poslechněte si celou epizodu podcastu a zjistěte více o tom, jak se rozhodují investice do startupů a co dělá úspěšný projekt! Nechte se inspirovat pohledem zkušeného investora a jeho tipy na to, jak uspět v konkurenčním světě technologických inovací.

Přihlaste se k newsletteru! Každý měsíc informujeme o novinkách z naší dílny a zveme na akce, kde se můžeme setkat.

Vyvíjíme komplexní hardware řešení

Hledáte partnera pro váš projekt? Rádi jej s vámi zkonzultujeme a provedeme vás celým procesem výroby od prvního náčrtu až k finálnímu výtisku.