Signal Calling 2024: PrusaLab a Signal Festival už pošesté vyhlašují společnou otevřenou výzvu

Signal Festival a PrusaLab, prototypová dílna Josefa Průši, společně vyhlašují otevřenou výzvu na vytvoření uměleckého díla pro 12. ročník Signal Festivalu, který proběhne od 10. do 13. října 2024. Cílem výzvy je návrh a realizace instalace, která bude zařazena do hlavního programu Signal Festivalu 2024.  

Komu je výzva určena

Výzva je určena českým autorům, případně autorům dlouhodobě působícím na území České a Slovenské republiky. Hlásit se mohou profesionálové jak z oborů kreativních tak technických. Vítáme všechny architekty, designéry, programátory, umělce nebo technické inženýry. Stejně tak jsme otevřeni studentům všech zmiňovaných oborů. Je možné se hlásit jako jednotlivec i jako skupina.  

Zadání

Uměleckým dílem je myšlena objektová instalace, která kreativním způsobem pracuje se světlem jako důležitou technologickou součástí díla. Vítány jsou projekty, které v sobě neotřelým způsobem prezentují současné pokročilé technologie nebo reflektují současné vědecké koncepty a teorie. S ohledem na umístění festivalu do večerního města je žádoucí, aby i tak zůstalo světlo v díle prezenční. Důležité pro posouzení projektu je způsob využití kapacity kreativní dílny PrusaLabu.

Inspirace

Pokud byste si nevěděli rady s prvotním nápadem, nabízíme vám některé výchozí koncepce, ze kterých můžete čerpat inspiraci.
Dvanáctý ročník Signal Festivalu pokračuje v tříletém projektu pod souhrnným tématem Ekosystémy. Příroda, technologie, společnost, kultura, osobní prostor – to vše spolu tvoří ekosystémy, v nichž žijeme a hledáme stopy radosti, krásy i vzrušení z nových objevů, ale i řešení kritických otázek. 

Letošní program nese titul Ekosystémy II:Quest. Quest bude složen ze čtyř částí: Machinery Missionaries, Deep Travellers, Into the Universe a Play.

  • Machinery Missionaries s podtitulem Ekosystémy strojů představuje instalace a díla využívající principů robotiky, mechatroniky a autonomních systémů. Klíčová slova jsou: ambivalentní povaha umělé inteligence, transformace vztahu člověka a stroje.
  • Deep Travellers má podtitul Ekosystémy poutníků a bude obsahovat instalace a díla s tématem cesty. Klíčová slova jsou: rychlost a čas, neznámo, výprava, poutník.
  • Into the Universe s podtitulem Ekosystémy vesmírů přinese instalace velkého formátu s klíčovými slovy jako: paralaxa, energie, data, transcendence a vesmír.
  • Play s podtitulem Ekosystém her znamená interaktivní projekty, které počítají s přímým podílem diváka, přírodního elementu, či jiné energie, která mění podobu díla v reálném čase. Téma hry je otevřené.

Podívejte se na loňské vítězné dílo Nexus autorů Lukáše Dřevjaného, Davida Minaříka, Michala Mitro a Luboše Zbranka

Umístění

Vybrané dílo bude umístěno do venkovní lokace centra Prahy, proto by mělo minimálně po dobu jednoho týdne odolat podzimním povětrnostním podmínkám. Při tvorbě interaktivního díla je potřeba myslet na vysokou návštěvnost festivalu, a proto instalace musí odolat náporu tisíců diváků. Životnost díla by neměla končit posledním dnem festivalu. Pokud bude instalace koncipovaná s ohledem na potenciální transport a častou (de)instalaci, bude to komisí pozitivně ohodnoceno.

Realizace a technické náklady díla

Na výrobu instalace PrusaLab poskytne rozpočet 180 000 Kč na materiál pro výrobu instalace, dále pak zázemí dílny a výrobní kapacity strojů a mistrů.

Přehled technického zázemí PrusaLabu najdete zde: https://docs.google.com/document/d/14oMW80m8FGcIzrjHAl5DirnwOvc4EztYBzyIvClMi64/edit?usp=sharing.

Pro lepší představu, co PrusaLab nabízí, doporučujeme vaší koncepci s námi předem konzultovat. K výrobě instalace je možné využít materiály a prvky Prusa Research, které se při produkci současných 3D tiskáren již dále nepoužívají. Ilustrační seznam s fotografiemi příkladů součástek můžete najít zde: https://drive.google.com/drive/u/3/folders/1RquQX-MWzC8u34h6DPvbzmbS1l0pLrP0

(Jedná se zejména o displeje, krokové motory, senzory, zdroje apod.)

Pravidla soutěže

Výzva bude probíhat ve dvou kolech. V prvním kole budeme přijímat návrhy na projekty až do uzávěrky přihlášek. Poté budou vybrány projekty k postupu do druhého kola a autorům doporučena témata k rozpracování a upřesnění. Všechny projekty budou za účast ve druhém kole odměněny skicovným ve výši 5 000 Kč. Komise ve druhém kole rozhodne o jednom projektu, který bude vybrán k realizaci. Tvůrce vybrané instalace bude za vytvoření díla odměněn honorářem 40 000 Kč, 3D tiskárnou Original Prusa a tříměsíčním projektovým členstvím v PrusaLabu.

Vzniklé dílo je bráno jako spoluautorské – tedy jako společné dílo Signal Festivalu (organizátor), PrusaLabu (zhotovitel díla) a umělce/ů (autor konceptu), a tak je s ním nakládáno i po ukončení Signal festivalu, není-li předem domluveno jinak.

Přihláška

Vaše projekty přihlašujte pomocí tohoto online dotazníku: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSem3E7azsUeMzE1GFCjkVvWhHTs_oHmz5iMUcQJvr7RYIIkdw/viewform 

Harmonogram

Uzávěrka přihlášek – 29. 2. 2024

Kontakt

  • dan@signalfestival.com – informace a konzultace k opencallu
  • info@prusalab.cz – informace a konzultace ohledně možností a vybavení PrusaLabu

Upozornění

Signal Festival a PrusaLab si vyhrazuje právo nevybrat žádného vítěze výzvy.

Přihlaste se k newsletteru! Každý měsíc informujeme o novinkách z naší dílny a zveme na akce, kde se můžeme setkat.

Vyvíjíme komplexní hardware řešení

Hledáte partnera pro váš projekt? Rádi jej s vámi zkonzultujeme a provedeme vás celým procesem výroby od prvního náčrtu až k finálnímu výtisku.