Ruční papír z květin na 3D tištěném sítu – Michaela Doležalová (Jasna Studio)

Na Meet the Makers 20 Michaela Doležalová, zakladatelka Jasna Studio, představila svůj jedinečný přístup k tvorbě papírových lampionů a svítidel. Michaela se zaměřuje na ekologicky šetrný design, ve kterém kombinuje tradiční ruční techniky s inovativními možnostmi 3D tisku. Tento kreativní mix jí poskytuje větší svobodu experimentovat s materiály, zejména s ručně vyráběným papírem, který je základem její tvorby.

Co Jasna Studio vyrábí?

Jasna Studio se specializuje na výrobu lamp s ručně vyráběnými papírovými stínidly, do kterých jsou přidávány přírodní příměsi. Každý kus je pečlivě navržen s důrazem na estetiku a funkčnost, přičemž Michaela dbá na to, aby její svítidla byla nejen krásná, ale i šetrná k životnímu prostředí. Výrobky přizpůsobuje individuálním požadavkům zákazníků a propojuje ruční výrobu s moderními designovými prvky, které každému svítidlu dodávají originální vzhled.

Ekologické a udržitelné materiály

Michaela při výrobě papíru klade důraz na používání přírodních a recyklovaných materiálů, jako je lýko morušovníku, sezónní květiny nebo spadané listí. Tento ekologický přístup, který se snaží minimalizovat odpad a využívat obnovitelné zdroje, je základem její tvorby.

Jak Michaele pomáhá 3D tisk?

Ve své prezentaci Michaela vysvětlila, jak 3D tisk zjednodušuje a zrychluje některé fáze její výroby. Tradiční postupy výroby forem byly časově náročné a omezovaly možnosti designu. Díky 3D tisku může Michaela přesně navrhovat složité tvary a struktury, které by ručně nebylo možné jednoduše realizovat. Tato technologie jí umožňuje dosahovat vyšší přesnosti a otevřela jí nové možnosti v navrhování unikátních tvarů stínidel.

Spolupráce s PrusaLabem

Při vývoji sít Michaela úzce spolupracuje s PrusaLabem, kde využívá nejen jejich 3D tiskové technologie, ale také celý prototypovací proces. PrusaLab jí poskytuje nejen technologickou podporu, ale také prostor pro experimentování s novými nápady a materiály.

Podívejte se na celý záznam prezentace Michaely Doležalové z Jasna Studio na Meet the Makers 20 a zjistěte více o tom, jak moderní technologie mohou obohatit tradiční řemesla.

Přihlaste se k newsletteru! Každý měsíc informujeme o novinkách z naší dílny a zveme na akce, kde se můžeme setkat.

Vyvíjíme komplexní hardware řešení

Hledáte partnera pro váš projekt? Rádi jej s vámi zkonzultujeme a provedeme vás celým procesem výroby od prvního náčrtu až k finálnímu výtisku.