Metronome Prague 2024: Michal Gabriel, Prusa Pro AFS a „HLAVY“ návštěvníků

Na červnovém hudebním festivalu Metronome Prague 2024 se každý, kdo zavítal do Met Gallery, mohl stát součástí na místě vznikajícího uměleckého díla „HLAVY“ významného českého sochaře, profesora Michala Gabriela. Reliéfní portréty dobrovolníků z řad návštěvníků vznikaly v automatické tiskové farmě Prusa Pro AFS a postupně zaplnily celou stěnu instalace.

HLAVY – Michal Gabriel a PrusaLab, Metronome 2024 (foto: Ondřej Polák)

HLAVY – společný projekt Michala Gabriela, Metronome Festivalu, Marka GregoraPrusaLabu – nakonec představil téměř devadesát 3D tištěných reliéfních portrétů návštěvníků festivalu, včetně významných osobností z nejrůznějších oborů společenského a kulturního života, jako jsou například Ester Ledecká, Oto Klempíř, Michael Kocáb, Michal Horáček nebo Radek Špicar. 

3D modely nevznikaly pouze skenováním – Michal Gabriel a jeho syn Martin Gabriel použili vstupní data jako předlohu, podle které každý jednotlivý reliéfní portrét sami digitálně „vysochali“. Náš tým se pak postaral o přípravu do tisku a samotnou výrobu.

Už před příchodem prvního návštěvníka obsahovala stěna několik podobizen historických i současných osobností (Václav Havel, Jiří Fajt nebo František Skála), které byly umělecky stylizované redukováním detailů. Hosté tak mohli hravou formou poznávat, s kterým velikánem bude jejich právě vznikající podobizna sousedit.

Technologie v umění

O samotný 3D tisk se starala především automatická tisková farma Prusa Pro AFS, ale také několik tiskáren Original Prusa XL a Original Prusa MK4. Tento proces nejenže demonstroval technologické schopnosti tiskáren Prusa, ale také ukázal, jak mohou technologie sloužit umění a tvořivosti, především novému uměleckému oboru – digitálnímu sochařství.

HLAVY – Michal Gabriel a PrusaLab, Metronome 2024 (foto: Léa Decroix)

Poděkování

Děkujeme všem, kteří se podíleli na úspěchu naší účasti na Metronome Prague 2024 – našim partnerům, týmu a samozřejmě všem návštěvníkům. Byla to pro nás skvělá příležitost ukázat, jak moderní technologie mohou být integrovány do uměleckých projektů a jak mohou inspirovat širokou veřejnost.

Těšíme se na další příležitosti, kde budeme moci předvést naše inovace a spolupracovat na jedinečných projektech. Děkujeme, že jste byli součástí této události!

Přihlaste se k newsletteru! Každý měsíc informujeme o novinkách z naší dílny a zveme na akce, kde se můžeme setkat.

Vyvíjíme komplexní hardware řešení

Hledáte partnera pro váš projekt? Rádi jej s vámi zkonzultujeme a provedeme vás celým procesem výroby od prvního náčrtu až k finálnímu výtisku.