O Signal Calling s Josefem Průšou, Martinem Poštou a Ondřejem Kašpárkem

Na webu magazínu Czech Crunch nedávno vyšel rozhovor s Josefem Průšou, Martinem Poštou, ředitelem Signal Festivalu, a Ondřejem KašpárkemPrusaLabu. Rozebírají historii, současnost a budoucnost společné otevřené výzvy Signal Calling. Pokud vás zajímá, jak vznikaly instalace Reflexe, Živý les, Nezmar, Nexus a letošní Audire Fluctus, a také kam směřuje celá výzva Signal Calling a jaké přínosy má pro všechny zúčastněné, neváhejte si přečíst celý rozhovor zde.

„Před pěti lety jsme přemýšleli, jak naše schopnosti a možnosti 3D tisku a dalších technologií co nejlépe ukázat veřejnosti. A Martin přišel s nápadem spojit síly, dát umělcům zajímavé podhoubí a nám zase možnost, jak ukázat, co se stroji umíme,“ popisuje vznik spolupráce pro Czech Crunch Ondřej Kašpárek, ředitel PrusaLabu.

Signal Calling a jeho vítězné projekty

Signal Calling je otevřená výzva organizovaná Signal Festivalem ve spolupráci s PrusaLabem, která vybízí umělce, designéry, technické inženýry a další kreativce k tvorbě inovativních instalací propojujících světlo a technologie. Cílem výzvy je podpořit vznik děl, která reagují na aktuální vědecké nebo technologické trendy, a zároveň přinášejí nový způsob interakce s veřejným prostorem. Výzva probíhá každoročně, a její vítězové dostávají podporu jak v podobě financí, tak přístupu k vybavení a odbornému zázemí.​

Reflexe

Instalace Reflexe, navržená Petrem VackemAdamem Ciglerem, je kinetická socha složená z 91 roboticky ovládaných zrcadel, která se pohybují podle důmyslně navržené choreografie, jež je přizpůsobena specifickému prostředí, ve kterém je instalace umístěna. Dílo bylo vystaveno na Signal Festivalu v roce 2019 a zaujalo diváky svou schopností přetvářet obraz okolního prostředí, což vytváří iluzi tekutých odrazů.​

Živý les

Instalace Živý les od Kateřiny Blahutové byla interaktivním projektem na Signal Festivalu 2021, který kromě umělecké hodnoty měl i dobročinný charakter. Návštěvníci vhazováním mincí aktivovali pohyb stromů a veškerý výtěžek z této sbírky šel na podporu organizace Sázíme stromy, která se zaměřuje na projekty zalesňování a novou výsadbu stromů. Instalace tak přispěla k obnově české krajiny a udržitelnému hospodaření s lesy​.

© Signal Festival – Tomáš Slavík

Nezmar

Instalace Nezmar byla navržena jako vítězný projekt výzvy Signal Calling 2022 týmem autorů Ondřej Drahokoupil, Vítězslav PlavecFilip Zeman. Dílo je inspirováno přírodními organismy a jejich schopností přizpůsobit se nehostinným podmínkám. Využívá trubice naplněné fluorescenčním roztokem chlorofylu a jeho vlastnosti reagovat změnou barvy na UV osvětlení. Díky dynamickému pohybu a světelným efektům připomíná Nezmar živoucí organismus​.

© Signal Festival – Tomáš Slavík

Nexus

Instalace Nexus, vítězný projekt výzvy Signal Calling 2023, byla navržena týmem Lukáš Dřevjaný, David Minařík, Michal MitroLuboš Zbranek. Jde o sestavu přibližně 300 akrylových modulů, které slouží jako volumetrický displej pro trojrozměrné světelné animace. Animace běží na základě připravené choreografie, která vytváří dynamický vizuální efekt pomocí světelných sekvencí.

instalace Nexus

Audire Fluctus

Audire Fluctus je transmediální socha navržená Kryštofem Brůhou v rámci letošní výzvy Signal Calling 2024. Tato instalace se nachází na pomezí světelného objektu a interaktivního datového totemu. Audire Fluctus monitoruje elektromagnetickou aktivitu ve svém okolí, jako je záření vytvářené elektrickou sítí a komunikačními prostředky, a vizualizuje ji pomocí speciálního média zvaného Spektraflux. Toto médium mění index lomu světla a vytváří tak dynamickou barevnou texturu, která zviditelňuje jinak neviditelné silové pole města.

„Spolupráce se Signalem nás fakt nakopla. Když přišel covid, byli jsme nuceni dílnu zavřít, a kdybychom neměli ozkoušenou tuto spolupráci, tak se asi nevrhneme do hardwarového akcelerátoru pro startupy. Je to dost podobné, ale zatímco spolupráce se Signalem je na artových věcech, akcelerátor je pro byznysové věci,“ vysvětluje pro Czech Crunch Josef Průša.

Letošní Signal Festival se koná od 10. do 13. října 2024 a my budeme vystavovat hned tři instalace. Prvním dílem je Audire Fluctus, umístěné na piazzettě Národního divadla. Druhou instalací je kinetická socha Reflexe, kterou najdete na Karlově náměstí. A nakonec v podchodu na piazzettu Národního divadla najdete Prusa Totem, který demonstruje, že 3D tiskárny Original Prusa hravě zvládnou tisknout i vzhůru nohama.

Těšíme se na vás na Signal Festivalu 2024!

Přihlaste se k newsletteru! Každý měsíc informujeme o novinkách z naší dílny a zveme na akce, kde se můžeme setkat.

Vyvíjíme komplexní hardware řešení

Hledáte partnera pro váš projekt? Rádi jej s vámi zkonzultujeme a provedeme vás celým procesem výroby od prvního náčrtu až k finálnímu výtisku.