Jak 3D tisk mění design obuvi – Eliška Horčíková (Camper)

Na akci Meet the Makers 20 jsme měli možnost si poslechnout prezentaci Elišky Horčíkové, obuvní designérky ze společnosti Camper. Eliška se s námi podělila o svůj příběh, který dokládá, jak 3D tisk může rozvíjet a posouvat tradiční řemeslo, především jeho designovou část.

Inovativní tým

Eliška začínala před 10 lety ve firmě jako stážistka, postupně se vypracovala a nyní se podílí na definování nové generace produktů značky Camper. Camper hledal inovativní přístup, který by odpovídal moderním potřebám a zároveň respektoval tradici. Během práce na nových modelech si Eliška uvědomila, že některé projekty vyžadují více času a vývoje, což vedlo k založení malého inovativního týmu, který se zaměřuje na nové technologie a výrobní procesy.

Roku – Modularita a udržitelnost

Eliška představila několik inovativních projektů, na kterých její tým pracoval. Prvním z nich byla bota „Roku“ – modulární bota složená ze šesti neslepených částí. Tento minimalistický design byl navržen s důrazem na udržitelnost. Bota je vyrobena z recyklovaných materiálů a je navržena tak, aby byla snadno opravitelná a znovu recyklovatelná. Každý díl boty do sebe zapadá a hmotnost člověka napomáhá spojení jednotlivých komponentů.

Díky 3D tisku mohla Eliška a její tým testovat různé verze podrážky, která musela být dostatečně pevná, flexibilní a přizpůsobivá. Tento proces umožnil vytvářet prototypy rychleji a efektivněji, aniž by bylo nutné investovat do drahých kovových forem.

Tossu – Nová technologie vstřikování polyuretanu

Dalším projektem byl model boty s názvem „Tosu“, který vznikl ve spolupráci s technologickým startupem ve Španělsku. Ti, jako jediní, využívají novou technologii vstřikování polyuretanu, která umožňuje pokrýt celou botu, nejen její podrážku. I zde hrál 3D tisk klíčovou roli při vývoji prototypů a dolaďování designu před zahájením výroby.

Eliška také zmínila další inovace, které byly navrženy s ohledem na udržitelnost a snadnou opravitelnost. Dalším příkladem je bota „Junction“, navržená tak, aby se svršek dal snadno oddělit od podrážky a recyklovat nebo opravit. Tento projekt byl rovněž založen na principu minimalismu a jednoduchosti v designu, s důrazem na prodloužení životnosti produktu.

Výzvy a budoucnost 3D tisku v obuvnictví

Jedním z hlavních témat prezentace byly výzvy spojené s implementací 3D tisku v obuvnickém průmyslu. I když 3D tisk umožňuje rychlejší prototypování a testování, stále existují překážky, například v podobě vysokých nákladů a časové náročnosti výroby větších sérií. Eliška uvedla, že aktuálně zkoumají možnosti, jak by mohla být celá podrážka nebo její část 3D tištěná, ale zatím je tento proces příliš nákladný pro masovou výrobu.

Přesto je 3D tisk v obuvnictví stále slibnou cestou, zejména pokud jde o personalizaci a výrobu na míru, například v ortopedii, kde se vytvářejí komponenty obuvi pro zákazníky s jedinečnými potřebami.

Závěr

Prezentace Elišky Horčíkové ukázala, jak lze spojit tradici s inovací a posunout hranice obuvnického řemesla. Díky moderním technologiím, jako je 3D tisk, může obuvnický průmysl klást větší důraz na recyklaci, opravitelnost a individualizaci produktů. Eliška nás inspirovala svým přístupem k designu a ukázala, že i v obuvnictví je stále prostor pro inovace a hledání nových cest.

Přihlaste se k newsletteru! Každý měsíc informujeme o novinkách z naší dílny a zveme na akce, kde se můžeme setkat.

Vyvíjíme komplexní hardware řešení

Hledáte partnera pro váš projekt? Rádi jej s vámi zkonzultujeme a provedeme vás celým procesem výroby od prvního náčrtu až k finálnímu výtisku.